Allt du behöver veta om att göra egna klämmisar

Av Svensson André
klämmis.se klämmisar

Vi på klämmis.se brinner verkligen för att göra egna klämmisrecept som vi gärna delar med oss av till våra följare. Vi upptäckte hur kul och smart det är under 2019 när vårt först barn föddes och har hängivet spridit ordet genom bekantskapskretsen sedan dess. 

När det är dags för ditt barn att börja smaka “riktig mat” och inte bara bröstmjölk/ersättning är klämmisar en perfekt del i övergången tillsammans med greppvänliga bitar och skedmatning. På så sätt kan du erbjuda en rik mix av olika texturer och smaker redan tidigt. Det är också ett riktigt smart sätt att se till så barnet får i sig nyttiga grönskar eftersom man enkelt maskerar smaken av grönkål eller broccoli bland äppelmos eller blåbär.


Varför ska man göra egna klämmisar?

100% kontroll över barnets intag

Det finns ingen brist på färdiga klämmisar som man köper i butiken. Även om dessa klämmisar har en fullt godkänd innehållsförteckning så ska man ha klart för sig att det alltid ligger ett vinstintresse bakom valet av ingrediender och dess kvalitet. Genom att själv tillverka innehållet till dina klämmisar vet du exakt vad ditt barn får i sig och var ingredienserna härstammar från.

Bättre för miljön

Färdiga klämmispåsar producerar nästan lika mycket skräp per gram näring som kaffekapslar. Genom att återanvända barnmatspåsen kan du bespara miljön upp till 77% mindre klimatavtryck. 

Billigare

Även om en färdig enskild klämmispåse inte kostar mer än runt 12–15 kronor så är det en enorm skillnad jämfört med portionskostnaden för egentillverkade klämmisar. Kolla in vår kategori där vi listat riktigt billiga klämmisar för att få inspiration för dina egna.

Boosta vitamin- och mineralintag

Att få i barn exempelvis spenatblad eller ärtor brukar inte vara en lätt uppgift. I en klämmis maskeras effektivt smaken genom att använda söta frukter i kombination, och barnets kost får sig ett ordentligt lyft rent innehållsmässigt.

Lätt

Föräldrars vardag är ofta stressig men att slänga ihop några portioner behöver verkligen inte vara krångligt eller ta mycket tid i anspråk. Avsätt en halvtimme i veckan åt att tillverka en skål puré som du sedan häller upp i klämmispåsar och lägger i i frysen så har du snabbt byggt på dig ett ordentligt förråd som sedan enkelt tinas inför förtäring.

egengjord klämmis med fröblandning

Hur gör man?

Att komma igång med att göra egna klämmisar är superenkelt. Du behöver inga särskilda köksredskap utom möjligtvis en stavmixer eller blender. Och såklart en påfyllningsbar klämmispåse av hög kvalitet.

Ursprungligen bestog klämmisar i allmänhet av fruktpuré av olika slag, men till följd av klämmisens popularitet har många olika varianter dykt upp. Allt från gröt och vällingblandningar till klämmisanpassade riktiga maträtter såsom pastaröror och dyligt.

https://xn--klmmis-cua.se/blogg/7-basta-tipsen-nar-du-gor-egna-klammisar/
Kolla in de 7 bästa tipsen när du ska göra egna klämmisar här!

Det finns med andra ord inga restriktioner utöver din egna fantasi som sätter gränser för vad du kan ha i en klämmis. Det viktiga är att konsistensen lämpar sig för förpackningstypen. Är det för tjock kan det vara svårt för barnet att få ut det goda innehållet, men det fixas enkelt med något flytande såsom vatten, mjölk, yogurt, gröt eller äpplemos.

Bra basingredienser för klämmisar innefattar frukt som exempelvis banan och äpple tillsammans med något som ger smak såsom blåbär eller hallon. Svårare än så behöver det inte vara. Prova dig fram till vilka smaker som just ditt barn tycker bäst om, då det skiler sig mycket från barn till barn.

Andra bra ingredienser inkluderar:

  • Äpplemos — ett givet val
  • Olika typer av färdiga fruktpureer
  • Grönsakspureer
  • Soppa (kan blandas ut om den är för tunn)
  • Smoothie
  • Yogurt

När du bestämt dig för vilka ingredienser är det generellt sett bara att mixa ihop allt i en bunke och hälla upp i klämmispåsar.

klämmis.se klämmisar

Var hittar jag recept?

Det finns flera bra källor till recept runt om på internet och i kokböcker. Vi på klämmis.se har byggt upp en repertoar under flera år som har funkat bra till våra barn. Våra recept hittar du här. Andra rekommenderade källor är https://minabarnmatsrecept.se/ eller https://mylittlemeal.se/klammis-recept/ 

När kan man börja ge barn klämmisar?

BVC brukar rekomendera att barn börjar provsmaka “riktig” mat inklusive klämmisar från 4 månader. När barnen är cirka 6 månader kan de ofta hantera klämmisar helt själva men det varierar såklart mycket.

Behöver jag en klämmisstation/ matstation?

Tro oss, om det är en pryl som på något sätt relaterar till klämmisar så har vi provat den. Likaså klämmisstationer, och vår uppfattning är att de bara gör något enkelt lite extra krångligt. Visst, påsarna kan göras lite smidigare eftersom de inte behöver vara lika robusta som zip-lockvarianten, men det överväger inte nackdelarna med att diska, förvara och få tag på rätt typ av påsar (som alltså inte är återanvändningsbara)

Var får jag tag i refillklämmispåsar?

Det finns ett par olika leverantörer på den svenska marknaden (ja, vi har testat ALLA) och det vi kom fram till (efter mycket testande) var att My Little Meal’s klämmisar checkade av alla högt ställda krav vi har på klämmispåsar. Om det inte passar med ”vanliga” klämmisar har de även en s.k. sillikonklämmis som är mycket lättanvänd och ett fiffigt lock som även går att använda som ”sugkork” till alla klämmispåsar eller klämmisar i butik. På så sätt slipper föräldrarna kladd och spill för de minsta barnen som lätt klämmer ut innehållet över sig. Du hittar dem här

Hur ofta ska man ge barn klämmisar?

Vid överdrivet användande av klämmisar kan det i värsta fall hämma barnets utveckling. Att inta mat med hjälp av klämmispåsar stimulerar inte de naturliga mun- och tungrörerelserna som behövs för att utveckla motoriken i ätsammanhang. 

Vi rekomenderar att enbart använda klämmisar när du är på språng och absolut max en gång per dag. I hemmamiljö är det alltid bättre om barnet själva får föra maten till munnen med hjälp av en sked eller hand. 

Att hämma barnets utveckling är dock ingenting du behöver oroa dig för i första taget. Kara Larson är tal- och språkexpert på Boston Children’s Hospital och intygar att barn skulle behöva suga på klämmispåsar långa perioder dagligen för att ha en negativ effekt. 

Här finns ett längre inlägg som handlar om klämmisar och barnsutveckling:

https://xn--klmmis-cua.se/blogg/klammisar-och-barns-utveckling/
Klämmisar och barns utveckling

Läs mer om klämmisar och barns utveckling här: https://www.strong4life.com/en/pages/convenience/articles/baby-food-in-a-pouch-healthy-or-harmful

och här:
https://www.nytimes.com/2018/06/19/well/rethinking-baby-food-pouches.html

Hur länge håller sig klämmisar?

Man brukar säga 2–3 månader i frysen och upp till 3 dagar i kylen i en oöppnad förpacking.

Tänk på att märka upp datum när du gör en större batch så det inte finns någon risk att innehållet blir för gammalt.

Vad ska jag tänka på?

Kostrestriktioner för små barn

För barn under ett år rekomenderas vissa restriktioner i kosten av BVC. Gröna bladgrönsaker, honung, ris och salt är saker som bör undvikas för de allra yngsta.

Undvik även alltid grön eller skadad potatis på grund av ämnet solanin som finns under skalet och kan ge matont och orsaka kräkningar.

Allt som kan sättas i halsen ska självklart unvikas men förekommer sällan i klämmisrecept.

Grön klämmis med spenat

Storkok

Ta för vana att förbereda tillräckligt mycket för att fylla 4–8 klämmisar så har du alltid en tillförlitlig källa till näring nära till hands.

Dags för storkok? Kolla här!

Barn med hård mage

För barn med hård mage är en klämmis baserad på päron och/ eller plommon en stark rekomendation. Då klämmisar ofta innehåller stora mängder frukt med högt fiberinnehåll kan det vara smart att blanda i päron eller plommon som förebyggande åtgärd om du vet med dig att ditt barn har lätt för att bli hård i magen.

Vi har en specifik kategori för klämmisar som är extra bra för magen. Den hittar du här.

Fiberinnehåll

En orsak till varför färdiga klämmisar inte rekomenderas är att frukten är så finfördelad vilket gör att fibrernas nytta går förlorad. Sockret i vanlig frukt kompenseras av högt fiberinnehåll som får magen att förbränna en stor del av sockret. Om fibrerna är finfördelade kan sockret lättare och snabbare tas upp vilket kan göra ditt barn sockerberoende och snabbare leda till hungerskänslor.

Rätt konsistens

En förutsättning för klämmisens enkelhet är att den har rätt konsistens. Maten ska vara fri från klumpar och inte så tjock så den inte rinner ut. Samtidigt ska den inte vara flytande så att den rinner ut utan att tryck appliceras.

Max fyllnadsgräns

Var noga med att inte överfylla påsen! Dels blir det kladdig, men det kan också leda till att zip-locken inte stängs ordentligt vilket kan skapa läckage. Klämmispåsar från My Little Meal har ett genomskinligt fönster på baksidan som enkelt låter dig se hur mycket du fyllt upp klämmisen.

Livslängd på klämmispåsar

Livsmedelsverket rekomenderar att inte använda återförslutningsbara klämmispåsar mer än 30–40 gånger på grund av risk för bakterietillväxt.

Variera innehållet

Barnen ska få i sig så mycket vitaminer och mineral som möjligt och dessutom uppleva nya smaker. Variera innehållet med hjälp av alla bra recept som går att hitta.

klämmis med ananas, hallon och blåbär

Vad ska jag tänka på när jag köper klämmispåsar?

För det första ska självklart ditt barn inte få i sig några otrevligheter som härstammar från påsen i sig. Se till att påsen du köper är godkänd enligt det reglemente som finns samt är ordentligt testad på labb i Sverige.

EU-godkända

För alla material i kontakt med livsmedel gäller att kraven i förordningarna(EG) nr 1935/2004 samt förordning (EG) nr 2023/2006 är uppfyllda. För material av plast gäller förordning (EU) nr 10/2011. Utöver det finns det även några andra materialspecifika förordningar och föreskrifter som gäller vissa material i kontakt med livsmedel. Dessa går att hitta på Livsmedelsverkets hemsida.

Testade i Sverige

Många importörer av klämmispåsar låter tillverkaren stå för labbtestandet av klämmispåsen. I länder där tillverkning generellt sett sker finns en långt högre grad av korruption i jämförelse med Sverige vilket gör att även barnmatspåsar med för höga halter av otrevliga ämnen kan slinka igenom. Vi rekommenderar att du väljer en leverantör som kan styrka att påsarna är testade av ett ackrediterat labb.

barn med klämmis


För det andra ska många funktionella krav uppfyllas. Viktiga krav vi värdesätter är följande.

Lätt att äta ur

Formen på påsen får inte hindra att barnet enkelt och smidigt kan få ut innehållet i den takt som önskas. I våra tester fann vi att en retangulär form är att föredra framför former som skall efterlikna figurer.

Lätt att fylla

Påsen ska ha en stor öppning som gör det lätt att fylla på mat utan att kladda. 

Lätt att diska

Raka och tvära hörn gör påsen svårdiskad. Bäst är organiska former och gärna en viss trattform ned mot munstycket. Påsen bör även tåla diskmaskinstvätt vilket brukar indikeras med en symbol på påsen.

 

delad jordgubbe för egen matpåse

BPA-fri

En självklarhet. BPA har visat sig medföra hormonförändringar vi upprepad konsumption. Håll även utkik över BPS och BPF märkning som är något varje barnmatspåse skall vara fri från.

Håller tätt

Barn är starka och olyckor händer lätt. Ziplås åt motsatta håll håller för en stor kraft utan att vara jobbiga för en vuxen att öppna. 

Läs mer.

Vill du veta hur fler tänker kring klämmispåsars utformning och funktion? Kolla in det HÄR testet.