Hur bra är klämmisar?

Av Svensson André
baby får mat

Färdiga klämmisar kommer numer i väldigt många olika former. Allt från ren fruktpure till yoghurtblandningar och till och med vegetarisk lasagne.

Men hur nyttiga är de generellt?

Tyvärr använder sig många tillverkare av tvivelaktiga metoder bara för att kunna skriva ’utan tillsatt socker’ på förpackningen. Enligt Maria Pehrs som jobbar som informatör på BVC är det vanligt att tillverkare reducerar (kokar ner) barnmaten för att göra den sötare.

En annan nackdel med de yoghurtbaserade klämmisarna är att de ofta är värmebehandlade. Problemet med det är att den nyttiga bakteriekulturen således har avlidigt. Kvar finns endast kadavren från bakterierna som inte hjälper till att stärka tarmfloran.

Även klämmisar med högt juiceinnehåll är något man som ansvarsfull förälder ska se upp med. Juice innehåller nämligen inga intakta fibrer vilket agerar som en motvikt till det höga sockerinnehållet i frukt. Med fibrer måste magen arbeta betydligt hårdare än utan vilket gör att sockret tas upp mycket snabbare och mer likt tillsatt socker.

I handeln är det inte ovanligt att man hittar klämmisar med juice som första ingrediens. Vi på Klämmis.se vill avråda från att mata ditt barn med produkter med högt juiceinnehåll.

Sist men inte minst. Färdiga klämmisar man köper är långt från miljövänliga. För 100 g färdig klämmis åtgår det ca 10 gram plast som man sedan slänger vilket innebär en mycket negativ klimatbelastning. Det är faktiskt få livsmedel som kräver så mycket plast per gram föda.

Tur att det finns alternativ. Att göra egna klämmisar är både nyttigare, godare och mer klimatvänligt. Kolla in våra recept nu!

Klämmis.se