Klämmisar och barns utveckling

Av Svensson André
barn med klämmis

Klämmisar har blivit omåttligt populära och beskrivs ofta som guds gåva till stressade föräldrar. I USA utgör klämmisar hela 25% av den totala mängden barnmat som säljs.

Enligt en artikel i NY-Times har experter tittat på hur klämmisen påverkar barnens förmåga att hantera och äta mat och rekommenderar att använda dem med måtta – avsett hur smidiga de är.

Eftersom dessa praktiska mellanmål går att variera i det oändliga med innehåll från grönsakspure till vanlig mat som anpassats till förpackingen, har klämmisen för många föräldrar blivit ett lättillgängligt sätt för att köpa sig lite extra handlingsfrihet. Hur smidigt är det inte att ge barnet en klämmis när man är på språng och inte har möjlighet att gräva fram en tallrik och sked? Baserat på klämmisens omåttliga popularitet, lite för enkelt har det visat sig.

Experternas råd då, använd klämmisar med måtta.

Varför?

Just i den åldern (6mån – 3 år) när föräldrar ofta inför klämmisar i barnets diet sammanfaller med det steg i barnets utveckling då förmågan att äta och använda munnen på rätt sätt också utvecklas som mest. Det är helt enkelt för lite utmaning för barnet att äta ur en klämmis.

Klämmisar är suveräna på att tillgodose barnens behov av vitaminer och mineraler från grönsaker och frukt som barnen annars kan vara motvilliga att äta. Men under de första åren i livet är lärdomar som kommer av att äta mat i sin ursprungliga form nästan lika viktig och kan spela en betydande roll senare i livet.

Från cirka 6 månader börjar barnet utveckla sina tungrörelser vilket gör det möjligt att inta mer komplex mat utöver bröstmjölk eller ersättning. Att äta ur en påse utvecklar inte detta beteendet på ett lika bra sätt som att förtära mat i ’normal’ form.

Men självklart finns det ingen anledning att oroa sig för detta om inte barnet uteslutande äter klämmisar. Kara Larson är tal- och språkexpert på Boston Children’s Hospital och menar att barn skulle behöva suga på klämmisar under långa perioder dagligen för att det verkligen ska störa utvecklingen.

Så länge man använder klämmisar med måtta så är det enbart förknippat med nytta enligt experterna.